איך לשפר את הקשב והריכוז

כיום, רבים המאובחנים בהפרעת ADHD – או בשמה בעברית – הפרעת קשב וריכוז, אם נסתכל על הנתונים שהוצגו במחקרים עדכניים מן השנים האחרונות, נוכל למצוא כי מתוך כל כיתה ממוצעת בישראל של 36 תלמידים, 12 תלמידים הם בעלים להפרעה המדוברת, כמובן ברמות שונות.

כשליש לערך ממספר הילדים שנלקח כדוגמה, מה שאומר שתופעה רחבת ההיקף הזו משפיעה מאוד על מערכת החינוך שמנסה למגר אותה ככל האפשר, בעיקר בגילאים צעירים, כך נוצר תהליך – מורים מפנים ילדים עם הוריהם, אלו עושים בדיקות, נמצאים בעלי הפרעת קשב, ואז מתחיל המסע האולטימטיבי – הכדורים, וכאן נעצור לרגע, נניח בזהירות את התרופות, נתרכז ונחשוב, כי יכול מאוד להיות שכדורים הם לא בהכרח הפתרון האידיאלי.

אז… אפשר בלי תרופות?

כן, אפשר, ורצוי מאוד, כיום יש מגוון פתרונות לבעיות קשב וריכוז, שאגב, תמיד היו אצל בערך שליש מכלל האוכלוסייה במינונים שונים, פשוט, שבעבר לא הייתה כל מודעות לנושא ובעקבות כך, אבחונים, הקלות לימודיות וכו', מה גם שרבים הפיתויים אליהם אנו חשופים כיום אשר הוצאתם או הגבלתם בתפריט הצריכה היומיומי, משפיעים מאוד על הקשב והריכוז ולעיתים הם אף הגורמים המשמעותיים להפרעה זו.

מה יכול להזיק לקשב ולריכוז? ואיך אפשר לשפר את הקשב והריכוז?

רשימת הגורמים שכדאי שתבדקו האם הילד שלכם עושה לפני שתרוצו לאבחון או לחילופין טרם שקילת השימוש בכדורים:

1. אכילה מרובה של סוכר ומלח ממוצרים מעובדים יכולה לגרום לילד לעלייה משמעותית בקושי לשבת במקום אחד, כנ"ל צריכת קופאין (כן – בקולה יש קופאין, גם בשוקולד), אם התפריט היומי של הילד שלכם כולל יותר שניצלים קפואים עם משקאות ממותקים ופחות סלט ירקות או פרי, כדאי שתטפלו קודם בבעיה הזו, בעיקר אם הוא סובל מהשמנת יתר, כי השמנה זו היא תוצר של אכילה שגורמת נזק לא פחות משמעותי למוח, ברגע שהתפריט של ילדכם מאוזן יותר כשהוא כולל לפחות חמישה ירקות ביום, פרי, גבינות ובשר רזים, פחמימות איכותיות (עדיפות ללחם על פיתה) ושמנים מן הצומח (אגוזים, אבוקדו, בוטנים, זיתים וכו' בכמות מדודה), פה, ניתן לעבור לשלב הבא.

2. שינה – תשכחו מלשבת וללמוד בכיתה עם בממוצע עוד שלושים וחמישה תלמידים, והרי כשהוא לא ישן לפחות חמש שעות בלילה וכך גם חבריו הטובים כי כל אותו הזמן הם רצו לשחק בפורטנייט, זאת בדיוק הדרך המושלמת לא להתרכז בשיעור, שינה שלא מתבצעת היא גורם מס' אחת להפרעות קשב וריכוז כיום, למה? כשהמוח עייף מדיי מכדי לתפקד פועל מעין סוג של מנגנון הגנה מוחי שגורם לפרשת חומר הקרוי אנדרנלין, אותו החומר שגורם לפעלתנות יתר, וזו תוכיח את עצמה לא רק בכיתה, אלא גם בכל סיטואציה אחרת, לכן חשוב להקפיד על שינה טובה (רצוי עם כמה שפחות אור), אם זה קורה, ניתן לעבור לשלב הבא.

3. מסכים – הילד נוטה להירדמות בכיתה? יש סיכוי רב שזה משום שימוש מופרז במסכים (מחשב, טלוויזיה, פלאפון ועוד…) לכן, וזהו כלל בעיקר לבני שש עד שתיים עשרה, עד שעה לפני השינה, מסכים הם מחוץ לתחום, זאת משום ששימוש רב במסכים גורם להפרעות שינה שגורמות להיפראקטיביות וחוסר אקטיביות לסירוגין ומצריכה תסבוכת שלמה של כדורים שבסוף, רק הילד יסבול ממנה, נוסף על ההוראה השנייה הפלאפון עד גיל שתיים עשרה לפחות, לא ישן עם הילד במיטה, ואם הוא בכל זאת נמצא שם, הקפידו להרחיקו, מומלץ אף מחוץ לחדר, כדי למנוע הירדמות על השיעור הראשון, יש להשתדל למנוע שימוש מופרז בתווך של חצי שעה טרם תחילת הלימודים, כי זה מעייף את העיניים ומאיץ את תהליך ההירדמות, ואצל ילדים מתחת לגיל עשר, בכלל לא מומלץ לקחת פלאפון לבית הספר. הקפדתם עד כאן? נותרו עוד כמה עניינים לא פתורים.

4. בעיות חברתיות – דבר שגורם לילדים רבים לא להתרכז במהלך השיעור בבית הספר הוא מוקד משמעותי למדיי שנקרא "בעיות חברתיות", על פי מחקרים שפורסמו בשנתיים האחרונות, נמצא כי אחד מכל ארבע ילדים ובני נוער עד גיל 18 סבל, סובל או יסבול מחרם או אלימות פיזית או מילולית או יחווה חוסר תקשורת עם ילדים אחרים, ויכול מאוד להיות שכשאתם יושבים עכשיו בביתכם וקוראים את הכתבה הזו, אינכם יודעים בעצם מה מתחולל מתחת לשטיח שכולם נוהגים להסתיר בקפדניות כולל הקורבן עצמו, האם כשהוא יושב בכיתה במהלך השיעור ומנסה להתרכז, מישהו בועט בו, צוחק עליו ומציק לו, וכיום ילדים נוטים להסתיר יותר מתמיד את האלימות המופנה כלפיהם, אבל הפלאפון לא משקר, כן, הוא שיכול להתמלא יום אחד בהודעות השמץ כלפי הילד שלכם, שווה לבדוק את העניין, מי יודע, אולי תגלו דבר שעד כה לא ידעתם על היצור הלא מרוכז שמסתובב בבית.

5. טראומות והתקפי חרדה – התקף חרדה הוא תוצר של אירוע טראומטי, שאלתם את עצמכם פעם מהי טראומה? ההסבר פשוט מאוד, חוויה שלנפש קשה לשאת אותה בדרכים קונבנציונאליות, הרבה פעמים הלחץ והציפייה המוגברות מדיי כלפי הילד להביא הביתה את הציון הכי טוב, ההתניות, העונשים, הם אלה שעושים נזק, שיפוטיות יתרה כלפי הילד על חשבון ציוניו, הסתכלות רק על מטרה נעלה אחת, הלימודים, הם אלה שגורמים לכל בן אדם כמעט להתייאש ולא ללמוד במקרה הקל, ובזה הקשה גורמים לו פחד ממשי ממספרים ומאותיות, וזה ללא התעסקות בתופעות של דיסלקציה, דיסגרפיה, דיסקלקוליה ועוד…, ילד שמתחתכילה לא מתאמץ וההתפרעות בשיעורים היא בשבילו סוג של בריחה מהמציאות, מהקושי ומן הצורך לרצות, יצא מרווח ביחס לילד שניסה, קרס תחת הנטל ופיתח טראומה, עוד נוספים הדברים שניתן לבדוק כדי לשפר את הקשב, אך אלו הם העיקריים, ועכשיו, אחרי שאת כל השלבים האלו עברתם בהצלחה, הנה לכם אפליקציה מצוינת, חינמית, שעוזרת להתמודד עם הבעיה בתוך שלושה חודשים של התמדה והתאמצות.

אפליקציית memory visual לשיפור הקשב

איך לשפר את הקשב והריכוז שימוש באפליקצייה זו פותחה על ידי גורמים מקצועיים ביותר וכל שנועדה לשפר הוא את הזיכרון והריכוז, פשוט מאוד, מורידים מחנויות האפליקציות ומתחילים לשחק כשהעיקרון קל, ללחוץ כל פעם על העיגול הנוסף שמופיע על המסך, עשר עד עשרים דקות ביום, שלושה חודשים, נשמע הזוי שדבר כזה יכול לשפר קשב וריכוז אך זהו המצב.

לסיכום:
זוהי רק ההתחלה בעולם שלם של שיפור הקשב והריכוז, אך אלה הם הדברים המרכזיים נוסף לבעיות שכחנות, מרד נעורים, עומס יתר ואי הנאה מלמידה, בעיות שכל אחת מהן דורשת מינימום הסבר נוסף, ואם תרצו להעמיק יותר, הקישורים מחכים למטה.